Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

Arhim. Nicodim la ceas aniversar

de Pr. Gh. Naghi, San Jose, CA

Anul acesta, in luna Decembrie se implinesc 30 de ani de la hirotonia Parintelui Arhim. Nicodim Bibart intru diacon si preot la Manastirea Prislop din jud. Hunedoara, de catre episcopul Gherasim Putneanul (atunci Hunedoreanul), un adevarat ascet care l-a obligat moral la o viata de preot intru totul imbunatatita, inchinata mai binelui Bisericii lui Hristos, simultan cu o rara devotiune pentru acumularea unei vaste culturi.
Dar sa vedem datele sale biografice. S-a nascut in 18 August 1952 in orasul Calan din jud. Hunedoara, din parintii Ioan Mara Bibart si Eleonora Mara Bibart, ambii decedati acum. Studiile urmate sunt cele secundare la Simeria si Deva, continuate la Seminarul Teologic din Caransebes (1968-1973), iar studiile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1974-1978). in prezent este inscris la cursurile de doctorat ale Universitatii Lucian Blaga, Facultatea de Teologie Andrei saguna din Sibiu.
Pentru o pastoratie meritorie a fost distins cu rangul de sachelar de catre inalt Prea Sfintitul Mitropolit Dr. Nicolae Corneanu al Banatului pentru repararea Bisericii din Strei, unde era atunci paroh.
in 1986 cere emigrarea in SUA datorita unor “neintelegeri cu autoritatile regimului comunist” si dupa ani de asteptari, in anul 1989 ajunge la Los Angeles, unde i se recomanda parohia “Sfântul Ioan Botezatorul” aflata sub jurisdictia Arhiepiscopului Kyrill al Episcopiei bulgare (OCA).
Potrivit unei mai vechi dorinte, in 1998 a depus voturile monahale intrând in aceasta tagma cu numele de NICODIM, dupa numele ctitorului de la Tismana, Sf. Nicodim. La recomandarea Arhiepiscopului Kyrill, in 1998 este ridicat - la Sesiunea de primavara a Sfântului Sinod al OCA, cu vot unanim - la rangul de Arhimandrit. Hirotesia a fost savârsita la Los Angeles, in data de 21 Februarie 1999, de catre Arhiepiscopul Kyrill.
Dupa aceasta inaltare in rang, activitatea preoteasca a tânarului Arhimandrit a cunoscut pronuntate valente intensive. Pe lânga cunoasterea in detaliu a vietii si activitatii credinciosilor sai, colaboreaza cu ei in toate aspectele vietii parohiale, tratându-le bolile fizice si cele sufletesti cu deosebita atentie si blândete, ajunsa proverbiala. De aceea si inaltele fete bisericesti il cauta pentru vorba sa cumpanita si sfatul mai mult decât inteligent, la atmosfera placuta si plina de seriozitate pe care stie sa o intretina. Ne gândim la inalt Prea Sfintitul Nicolae, la inalt Prea Sfintitul Kyrill, inalt Prea Sfintitul Nathaniel, Prea Sfintitul Gherasim Putneanul care l-a hirotonit, la Prea Sfintitul Ioan Casian, Prea Sfintitul Irineu si multi altii. in afara de acestia a mai fost vizitat si cautat de renumiti oameni de litere sau cultura din România sau alte tari: Octavian Paler, Ana Blandiana, Ioan Alexandru, Petre Mihai Bacanu, fostul presedinte al României Emil Constantinescu, ministrul Ion Caramitru, apoi Dan Fornade din Canada, Liliana Rusu si Bujor Nedelcovici de la Paris.
in toamna anului 2001 a avut loc un eveniment deosebit care tine de firescul situatiei jurisdictionale a parohiei Parintelui Nicodim. Ea apartinea de bulgari, ceea ce nu era firesc daca ne gândim ca toti erau români dintre credinciosii apartinatori, fara niciun bulgar. Apoi membrii parohiei maturizati si practicanti ai traditiilor ortodoxe românesti au hotarât in Adunarea Generala din 2 Septembrie 2001, cu majoritatea covârsitoare a voturilor, iesirea de sub jurisdictia Episcopiei Bulgare (OCA) si trecerea sub jurisdictia Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America si Canada, care pastreaza legaturi canonice si spirituale cu Biserica-Mama, Patriarhia Româna. Spre inlaturarea oricaror neintelegeri, majoritatea credinciosilor au format o noua parohie cu hramul “inaltarea Sfintei Cruci “ in zona Hollywood din Los Angeles.
Carturar nedezmintit, Parintele Arhim. Nicodim a continuat cu studiul, publicând diferite articole in presa româneasca din America si România, precum Almanahul Credinta, Cuvântul Românesc, Luceafarul Românesc, Micro-Magazin, Meridianul Românesc si revista Gândirea din tara.
Parintele Arhim. NICODIM este extrem de iubit in comunitate nu numai pentru vorba sa domoala si adânc cumpanita, dar colegii si credinciosii, acum in pragul celor 30 de ani ai preotiei sale ii ureaza multa sanatate si LA MULtI ANI, privind la el cu multa speranta pentru multele sale vrednicii, ca Dumnezeu sa-l ocroteasca si sa-l invredniceasca si mai departe ca pe un iubit slujitor al sau, cu inalte daruri pastorale viitoare peste californieni.

 

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci

 
   
     
     

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites