Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

DESPRE POST

"... Si daca postiti nu fiti ca fatarnicii tristi... "
(Matei VI: 16)

Postul, pentru unii este o povara suparatoare, altii il intampina cu indiferenta sau chiar cu nemultumire, pentru unii este pricina de murmur, dar adevaratii credinciosi il primesc cu bucurie.

Mantuitorul ne spune ca numai fatarnicii sunt tristi cand postesc, numai ei smolesc fetele ca sa-i vada oamenii ca postesc. Adevaratii postitori sunt cu fata vesela ca in zi de sarbatoare, pentru ca Dumnezeu stie osteneala postului lor.

Pentru crestinul formal, scopul vietii se margineste la egoismul lui senzual, el traieste numai pentru sine si pentru placerile lui. El nu cunoaste renuntarea, infranarea, jertfa pentru o cauza superioara, pentru binele altuia. Pentru un astfel de crestin postul este un chin.

Unii crestini, nu cunosc decat postul de necesitate, cand medicul le recomanda un regim vegetarian, de aceea sunt tristi ori de cate ori sunt nevoiti sa posteasca.

Sensul postului insa este altul, nu un sens medical ca este sanatos sa tii un regim alimentar, si din cand in cand vegetarian, ci sensul adevarat al postului trebuie sa fie spiritual, un exercitiu care iti intareste vointa si isi arata stapinirea asupra poftelor.

Postul trebuie sa fie o jertfa liber acceptata din iubire fata de Dumnezeu. Cel ce il iubeste pe Dumnezeu se bucura ca-I poate aduce aceasta jertfa si arata lumii doar bucuria ca izvoraste din post. Jertfa lui este discreta si ramane necunoscuta altora, ea este infranarea tuturor poftelor,a simtirilor, a impulsurilor trupesti, pentru a-L auzi si simti pe Dumnezeu in inima lui.

Ca sa auzi vocea lui Dumnezeu in sufletul tau va trebui sa faci liniste in viata ta, sa opresti strigarea poftelor, sa poruncesti patimilor sa taca, sa atingi aprinderea pacatelor, sa stavilesti risipirea gandurilor si ravasirea simturilor..., sa fie liniste in timpul si-n sufletul tau si-n tacerea aceasta sa asculti vocea lui Dumnezeu.

Postul este un proces de purificare a trupului si a sufletului pentru ca in noi sa locuiasca Dumnezeu

Iata, deci doua mentalitati crestine: una superficiala, pentru care postul este doar o schimbare de regim alimentar, si de aceea e neplacut si cealalta mentalitate care este disciplina, prin care Hristos traieste in noi.

Primii cred ca isi fac datoria daca isi schimba felul mancarurilor, ceilalti pun inceput bun prin spovedanie si insotesc postul de mancare cu o infranare de la toate placerile si pacatele, intensifica rugaciunea si meditatia, bunatatea, iubirea si fapta cea buna.

Acestia se simt usori, pentru ca stiu valoarea postului, sunt plini de bucurie si simt ca numai prin spinii infranarii infloresc trandafirii cerului.

 

Cina Cea de Taina

 
   
       
   

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites