Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

DESPRE POSTUL PASTELUI

De ce Postul Pastelui dureaza 40 de zile? Care sunt motivele pentru care Postul Pastelui dureaza asemeni Postului Craciunului? De ce nu 10, 20 sau 50? care este taina numarului 40, in sens religios vorbind?

O explicatie, desigur, exista.
De ce Postul Pastelui dureaza 40 de zile. Motive istorice si spirituale Postul Pastelui dureaza 40 de zile din doua mari motive: unul simbolic (istoric) si unul spiritual-duhovnicesc.

1. Simbolul celor 40 de zile de post Fiind urmatori lui Hristos, crestinii postesc 40 de zile inaintea celei mai mari sarbatori a crestinatatii, invierea, asemenea lui Hristos, care, inainte de a-si incepe activitatea sa de propovaduire si de a se descoperi lumii ca Mantuitorul Cel inviat, a postit 40 de zile si 40 de nopti, dupa care a infruntat cu succes cele trei ispitiri ale diavolului.
Acest adevar biblic a fost insa prefigurat in Vechiul Testament, unde cifra de 40 este adesea intalnita: potopul lui Noe dureaza 40 zile si 40 nopti. poporul Israel a mancat mana din cer si a fost purtat prin pustie 40 de ani inainte de a intra in tara fagaduita de Dumnezeu. Moise a postit negru 40 de zile si nopti inainte de a primi de la Dumnezeu tablele Legii, cu cele 10 Porunci. profetul Iezechiel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului iudeu. primi regi ai poporului ales au domnit cam tot 40 ani (David, Solomon) ca si alti regi sau judecatori drepti (Otniel, Debora si Barac, Ghedeon, Eli, Ioas)
De remarcat ca toate aceste momente au ca numitor comun postirea asociata cu rugaciunea de pocainta, pentru indreptare si iertare a pacatelor, concept teologic preluat si in crestinism. Hristos insusi recomanda postul insotit de rugaciune, pentru izbavirea de ispite si indreptare.
Astfel, ajungem la raspunsul intrebarii de ce Postul Pastelui dureaza 40 de zile, dar cu explicatii spiritual-duhovnicesti.

2. De ce Postul Pastelui dureaza 40 de zile. Motivul spiritual-duhovnicesc Postul Pastelui dureaza 40 de zile deoarece perioada de 40 de zile reprezinta o perioada nici prea lunga, nici prea scurta, in care omul se poate transfigura sufleteste.
Mai scurt, ar insemna un parcurs spiritual incomplet, desi astazi societatea pare setata pentru a face totul foarte repede. Avansul tehnologic nu este insa tot una cu avansul spiritual-duhovnicesc, sufletul avand un ritm propriu, care nu poate fi „oveclock-at” artificial.
Mai lung, ar insemna o posibila speriere a celor ce sunt la inceputul postirii. 40 de zile e o perioada rezonabila de timp ca sa te poti lupta cu sinele tau. La acestea se adauga, pentru dragostea de Patimile lui Hristos inca 7 zile ale Saptamanii Patimilor, dar mai mult de acestea ar da posibilitatea aparitiei unor alte ispite sufletesti, precum demobilizarea din start sau aparitia plictisului duhovnicesc (akedia) si a sentimentului de inutilitate a postului.
De remarcat ca cei 40 de ani de pelerinaj, petrecuti de poporul Israel in pustie, reprezinta anii necesari unei schimbari de generatie. Astfel, mentalitatile vechi si pacatoase ale poporului au putut fi transformate, prin aparitia unei noi generatii, hranita de Dumnezeu in pustie cu mana din cer, semn al renasterii sperantei.
De aceea, crestinul, in asteptarea invierii, face timp de 40 de zile un pelerinaj interior, de schimbare a mentalitatilor de viata, care sa duca la renasterea virtutilor si a faptelor bune.
Postul Pastelui tine 40 de zile pentru ca noi sa avem un timp necesar si suficient pentru regasire si indreptare, pentru infruntarea cu succes a ispitelor si necazurilor vietii. intr-un cuvant, pentru invierea sufletului.

 
Elevation of the Holy Cross

 

 
   
       
   

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites