Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

Mandria si puii ei

De ce au cazut ingerii? Din mandrie! Din ce motiv a decazut omul? Din mandrie! De ce nu putem urca toti la cer? Din mandrie! De ce nu este iubire intre oameni? Din mandrie!

Aceasta patima paralizeaza multe din lucrarile omenesti, degradandu-le si scopul si mijloacele prin care se infaptuiesc.

Nimeni nu poate sa evolueze pana cand nu se tamaduieste de aceasta maladie spirituala.
Nu putem urca spiritual, nu se poate inregistra un progres in viata noastra, cata vreme nu ne vindecam mai intai ranile pricinuite de acest pacat.

Cati dintre noi nu suntem impresionati de cuvintele frumoase, cati nu admiram frumusetea sub toate formele ei, din natura, din oameni, din carti...Si am vrea sa ne ridicam deasupra micimilor noastre spre o viata infinit mai buna decat aceasta.

Dar nu reusim lesne cata vreme cortul acesta de piele al nostru, adesea impermeabil luminii line, este pironit cu cuie de lut.

Ar putea parea banala, comuna preocuparea aceasta de a ne agata de subiecte cum ar fi cele despre instincte, patimi si conflicte, insa pana nu depasim stadiul acesta, pana nu scapam de „parasul nostru cel de pe cale”, nu vom putea fi liberi in abordarea unor teme mai generoase.

Intr-un cuvant, despre cele inalte se poate vorbi dupa ce ti-ai rezolvat problemele cele de jos... Mai intai, devii om si apoi sfant si mai apoi inger in trup...Mai intai te vindeci pe tine, doctore si pe urma purcezi a vindeca si pe altii... Dupa ce ai dobandit smerenia, poti sa vorbesti despre mandrie... Nu poate bolnavul sa judece sanatos, nici orbul sa vada departe, nici ologul sa fuga-nainte... Oricine este atent la sine, la interioritatea sa va observa ca, daca te lauzi pentru un lucru infaptuit ori daca vorbesti despre nevointele personale, despre faptele tale bune ori despre darurile primite, putin cate putin toate acestea scad, pana intr-acolo incat se pot pierde de tot...

Mandria este atat de prezenta in viata fiecaruia, incat a devenit un element "decorativ" in ziua de azi, dar se iveste si foarte discret in "vesmantul" sufletesc a multora dintre noi.

La polul opus este mandria indiferentei, a personalitatilor inaltate in semetie, care privesc de sus gloatele, care lucreaza la smerenia lor, din afara spre inauntru, care se gandesc in sinea lor ca, nu da bine sa fii mandru. Atunci, ei decid formal, sa fie smeriti si se arata cu o smerenie artificiala, tesuta din vorbe si gesturi autoimpuse.

Este si mandria academica, care vine din autoritate, adica insul a devenit o eminenta si vrea sa se stie cat este el de intelept si de cuprinzator in spirit.

Apoi mai este o mandrie suprapusa unei functii, in care orgoliul se manifesta ca o atributie a fisei de post, mandria directorasului, a sefului contopist, a oficialului, a edilului, etc.

Mai este o categorie de mandrie de "elita" intelectuala, care nu se coboara la preocuparile marunte ale "oamenilor de nimic" din jur.

Prin urmare, toate aceste forme ale orgoliului omenesc se pot reduce doar la doua feluri de mandrie: mandria din prostie si mandria care se naste din desteptaciunea care da in foc, de preaplinul supra-Eu-lui gonflat din preabuna parere de sine.

Fereasca Domnul sa le scoti ochii cu vreo dojana; nu te vor ierta in veci sau oricum nu te uita, in "smerenia lor"...

Ce smerit si de bun simt este sa fim noi insine si sa ne "mandrim" doar cu smerenia neputintelor noastre si cu pocainta!

 
   
     
     

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites