Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

Postul Mare,
o cale sfanta cu Hristos

Pentru omenirea crestina, icoana sfanta a vietii e Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, "ieri, astazi si in veci", Salvatorul omenirii. Ori postul, aceasta ne cere, o intoarcere a vietii noastre catre Dumnezeu. Domnul Hristos a venit catre noi, dar si noi sa mergem catre El.

Numai cand noi avem aceasta incredere puternica in El, dobandim curajul divin al marilor realizari in viata. El ne cheama la puritatea sufletului si a intregii noastre fiinte, pentru a putea stabili o comuniune cu El. Apoi El revarsa in noi acea energie morala de care avem nevoie in viata noastra personala, in familia noastra si in societatea in care traim. Si asa, un orizont nou de viata ne porneste pe calea sfinteniei ce ne apropie de Dumnezeu, care ne spune parinteste: "Fii sfant, pentru ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru sunt Sfant" (Lev. 19: 2).

Mai intai Insusi Iisus Hristos ca Dumnezeu si Om a postit. El a postit 40 de zile, asa si noi sa postim dupa pilda Sa cele 40 de zile ale Postului Mare. Pentru noi postul sa ne fie o stare de pregatire si de traire intima cu Hristos Domnul. Ba ceva mai mult, postul ne duce la Sfanta Impartasanie cu Sfantul Trup si Sange al Domnului Iisus Hristos. Nu e posibil sa ai Comuniune cu El, decat prin pocainta, post si Sfanta Marturisire, printr-o deosebita revarsare a fiintei tale, de iubire catre Dumnezeu si oameni.

Aceasta este calea cea sfanta a Postului Mare, care ne duce la Sfintele Pasti – intr-o traire sfanta cu Hristos, cu care sa impartasim Sfintele Sale Patimi si gloria cea stralucitoare a Sfintei Sale Invieri!

In vremea postului nu trebuie sa ne intristam. "Vremea postului aduce bucurie duhovniceasca". Acesta este mesajul pe care il transmite Biserica prin cantarile sale. Exista credinta ca prin post slabim fiinta. Iar pierderea vitalitatii nu poate fi motiv de bucurie. In realitate insa, postul intareste fiinta noastra. Se pierde din vedere ca nu suntem doar trup. De aceea postul nu este infometare. El doar schimba hrana. Da prioritate celei duhovnicesti fata de cea materiala. Cu ajutorul acestei mancari duhovnicesti, omul ajunge sa traiasca in lumina. Iar trairea in lumina te face sa te simti fericit, nu trist. Postul iti deschide o lume a carei existenta abia de-o banuiai. Toate amanuntele vietii tale, tot ceea ce se petrece inauntru si in jurul tau iti apar intr-o lumina noua.

Existenta luminata este o anticipare a existentei noastre viitoare. Prin post fiinta noastra se acomodeaza inca de aici intr-un chip tainic cu forma de existenta fericita a lumii ce va sa vina. Cel care nu a fost fericit in aceasta lume, nu poate fi fericit nici in existenta de dincolo de acest veac. Iar la fericire nu se poate ajunge fara post.

Omul pacatos are tendinta de a crede ca patimile ii dau adevarata bucurie. De aceea nu doreste sa se dezlipeasca de ele. Dar patima intuneca privirea omului, il face pe om sa vada numai din perspectiva interesului sau. Din acest motiv se scuza pe sine si acuza pe altii. Acuzand pe altii omoara capacitatea de a se impartasi de viata. Iar cine este lipsit de pofta de viata nu mai primeste nici viata vesnica fericita.

A fi trist in vremea postului inseamna a nu tine post. Daca postul te uneste cu Dumnezeu, Cel care este izvorul bucuriei, atunci si omul trebuie sa devina mai plin de viata si deci mai bucuros. Sigur ca nu trebuie sa avem o bucurie de fatada. Trebuie sa fie un acord intre ceea ce suntem in realitate si imaginea pe care o facem semenilor. Altfel ne asemanam fariseilor care au fost numiti de Mantuitorul "morminte varuite". Daca ne asemanam fariseilor ajungem sa ne dorim sa fim tristi, ca prin tristete sa aratam ca postim. Sa nu cautam sa aratam in afara noastra mai mult decat suntem in realitate.

Daca nu avem bucuria duhovniceasca a postului, atunci sa inmultim rugaciunea si vom vedea ca postul ne va da si bucurie. Sa nu fim falsi. Sa nu dorim sa ne facem o imagine in afara noastra care sa fie in dezacord cu interiorul nostru. Caci acest lucru nu este placut Domnului. Sa avem curajul de a ne arata semenilor asa cum ne aratam lui Hristos in scaunul de spovedanie, ca imaginea noastra sa fie reala. Sa nu cautam niciodata sa fim in ochii semenilor mai mult decat suntem.


 
   
       
   

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites