Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

TEODORA DE LA SIHLA

Stihuri:
În aceasta zi Sfanta Teodora s-a mutat
La cerescul imparat;
Astazi, Teodora Cuvioasa
Si-a mutat la ceruri casa.

Aceasta floare duhovniceasca de mare pret si mireasa a lui Hristos, pe care a odraslit-o pamantul binecuvantat al Moldovei, s-a nascut pe la jumatatea secolului al XVII-lea, in satul Vanatori-Neamt, din binecredinciosi parinti si iubitori de Dumnezeu. Fericita Teodora, ajungand la varsta randuita, a fost casatorita de catre parinti impotriva vointei ei, cu un tanar evlavios din Ismail. Dar, neavand ei copii, si sufletul Teodorei mereu arzand de dorinta unei vieti cu totul curate, inchinate numai lui Dumnezeu, la aceasta indemnand-o si duhovnicul ei, precum si firea ei singuratica, a imbratisat cinul monahal la Schitul Varzaresti-Focsani, iar sotul ei s-a calugarit in Schitul Poiana Marului, sub numele de Eleodor. Asa a binevoit Dumnezeu sa-i povatuiasca pe amandoi pe calea sfinteniei si a mantuirii.

Si se nevoiau maicile cu mare ravna pentru Hristos, insa, Cuvioasa Teodora, intarita de harul Duhului Sfant, intrecea pe toate celelalte surori in rugaciune, in smerenie si in sfanta nevointa duhovniceasca.

Navalind turcii in partile Buzaului, au dat foc Schitului Varzaresti. Cuvioasa Teodora s-a retras in munti, impreuna cu stareta ei, schimonahia Paisia, unde se nevoiau singure in asceza si bucurie de Dumnezeu, rabdand multe ispite de la diavoli, foame, frig si tot felul de incercari. Dupa adormirea maicii sale duhovnicesti, Cuvioasa Teodora avand o descoperire dumnezeiasca, a parasit muntii Buzaului, intorcandu-se in partile Neamtului, in padurile neumblate din jurul Schitului Sihastria, de unde, cu binecuvantarea duhovnicului ei Pavel, s-a retras in pustie, in partile Schitului Sihla.

Asa a ajuns fericita Teodora vietuitoare la Schitul Sihla, unde un sihastru milostiv i-a oferit chilia sa drept adapost, nu departe de schit si de pestera care ii poarta numele pana astazi. Si s-a nevoit acolo Cuvioasa barbateste vreme de multi ani, in post si rugaciuni toata noaptea, in lacrimi si mii de metanii, uitata de lume, indurand multe ispite si naluciri de la diavoli, foame, lipsa, ganduri si mai ales frigul aspru al iernii. Iar cuviosul Pavel din Sihastria, duhovnicul ei, o cerceta din cand in cand, o marturisea, o imbarbata, o impartasea cu Sfintele Taine si ii ducea cele de trebuinta.

Dupa un timp a raposat duhovnicul Pavel iar Cuvioasa Teodora a ramas cu totul singura, caci nimeni nu stia locul si aspra ei nevointa. I se rupsesera si hainele, iar in loc de hrana manca macris, fructe de padure si alune. În aceasta scoala a linistii si a rugaciunii a dobandit Cuvioasa darul rugaciunii de foc, care se lucreaza in inima, darul lacrimilor, al rabdarii si al negraitei iubiri de Dumnezeu. Acum nu se mai chinuia de frig, nici de foame, nici diavoli nu o mai puteau birui, caci dobandise darul facerii de minuni si era ca un diamant stralucitor in muntii Sihlei, uitata de oameni, dar umbrita de darul Duhului Sfant. Din timp in timp, pasarile cerului ii aduceau in ciocurile lor, prin voia Domnului, faramituri de paine de la trapeza Schitului Sihastria, iar apa bea din scobitura unei stanci din apropiere, asa cum se vede pana astazi.

Ajungand sfanta Teodora aproape de sfarsitul vietii ei pamantesti, se ruga cu lacrimi lui Dumnezeu sai randuiasca un preot ca s-o invredniceasca de Preasfintele Taine inainte de obstescul sfarsit. Cu randuiala de sus, a observat egumenul Sihastriei cum duceau pasarile faramituri in pustie si a trimis doi frati sa vada unde anume se duc. Calauziti de mana lui Dumnezeu, fratii au ajuns noaptea aproape de pestera Sfintei Teodora si au vazut-o cum se ruga, inconjurata de vapaie de foc ceresc. Atunci, infricosandu-se, au strigat, iar Cuvioasa i-a chemat pe nume, le-a cerut o haina sa se acopere si le-a poruncit sa aduca un duhovnic, care sa o impartaseasca cu Cinstitul si Preasfantul Trup si Sange al Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Dimineata, fratii au adus la pestera pe ieromonahul Antonie si pe ierodiaconul Lavrentie, cu Sfintele Taine si dupa ce Fericita Teodora si-a facut cuvenita spovedanie, a primit Dumnezeiestile Taine si, multumind Parintelui Ceresc pentru toate, si-a incredintat sufletul in mainile Domnului. A fost inmormantata in pestera in care a vietuit. Si a ramas trupul Sfintei Teodora tainuit acolo pana dupa 1830, cand Domnitorul moldovean Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla de pret si le-a depus in biserica schitului spre cinstire. Dupa ce Domnitorul a zidit biserica la mosia sa din satul Miclauseni (Iasi), a stramutat sfintele moaste in aceasta ctitorie. În anul 1852 sfintele sale moaste au fost duse la manastirea Pecersca din Kiev si asezate in racla de mult pret, pe care scrie: "Sfanta Teodora din Carpati".

Viata Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla si faptele ei, prin care a bineplacut lui Dumnezeu, o asaza in ceata sfintilor din cer ca pe o aleasa nevoitoare, pe care a rodit-o Biserica si neamul nostru. Cu ale carei rugaciuni, Doamne Iisus Hristoase, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi toti, tara si poporul cel binecredincios.

 

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci

 
   
     
     

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites