Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

Sfaturi duhovnicesti

Despre manie
"Tot omul sa fie grabnic sa asculte, zabavnic sa vorbeasca, zabavnic la manie, caci mania omului nu lucreaza dreptatea lui Dumnezeu." (Iacov 1, 19-20)

Nu o data, pe buna dreptate, mania a fost comparata cu dementa. La manie omul isi iese din fire, ca un apucat. Nu mai stie ce face, nu mai e stapan pe sine. Este ca intr-un fel de delir moral, gandurile i se invartesc in minte, privirea i se tulbura, isi pierde orice echilibru.

Omul ajuns intr-o asemenea stare de manie este ca o corabie fara carma, purtata de furtuna in toate partile. in acest rastimp, pe o durata mai lunga sau mai scurta, se produce un fel de blocaj al vointei, "eul" omului fiind anihilat de patima care a pus stapanire pe el.

"Omul incet la manie e mai bun decat cel puternic, iar cel care-si stapaneste firea e mai bun decat cel care stapaneste cetatea" (Proverbe 17, 34), spune Solomon.

Veacurile care au trecut n-au adus nici o schimbare acestei patimi teribile. Mania a ramas aceeasi pana astazi. Chiar daca uneori incercam sa ne-o stapanim, o simtim clocotind in noi si nu ne dam seama ca ar putea sa ne ia in stapanire cu totul. Justificarile pe care le-am putea invoca nu valoreaza nimic.

Spunem ca am avut motive sa ne maniem, ca ne-am luptat pentru adevar si bine, ca suntem campionii dreptatii dumnezeiesti.

Dar Dumnezeu nu are nevoie de un asemenea ajutor! Adevarul sau se descopera si fara contributia noastra. Prin furia noasra dezlantuita, noi nu facem decat sa inabusim glasul lui Dumnezeu, sa aruncam o umbra pe chipul Sau; prin dorinta de a ne afla cu orice pret in treaba, aducem prejudicii unei cauze importante prin exces de ravna. Iata ce ar trebui, spre rusinea noastra, sa recunoastem.

Parinti, educatori, sefi, toti cei ce detineti o anumita autoritate asupra semenilor vostri, luati aminte: indrumati-i cu dragoste, cu fermitate, dar fara asprime.

Nu uitati ca "mania omului nu lucreaza dreptatea lui Dumnezeu". insusi Domnul este "incet la manie". Astfel, facand voia lui Dumnezeu pe pamant, sa cautam inainte de orice sa-L imitam pe Cel "bland si smerit cu inima".

 
   
     
     

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites