Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

IOANA LULI AUGUST STURDZA

(24 ianuarie 1922 - 29 iulie 2000)

Pictorita, Graficiana, Artista Decoratoare

S-a nascut la 24 ianuarie 1922 in Bucuresti, ca fiica Elenei si a lui Henri August. A studiat la Liceul "Regina Maria" din Bucuresti. A absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, promotia 1948, avandu-i ca profesori pe Eustasiu Stoienescu, la Pictura si Simion Iuca, la Gravura. In paralele cu Artele Plastice, a urmat cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti.

Intre anii 1949 si 1958 a trait in clandestinitate. In aprilie 1949, a fugit de acasa cand Securitatea venea sa o aresteze. Pana l;a sfirsitul lui 1950 s-a ascuns pe la diversi prieteni schimbandu-si mereu adresa si iesind din casa numai noaptea. La 30 decembrie 1950, cu un buletin de identitate fals, s-a casatorit la Primaria din Piata Amzei, din Bucuresti cu inginerul Petre Sturdza, numelei ei Devenind Ioana Sturdza. S-a mutat la Braila unde lucra sotul ei, apoi la Lupeni si Petrosani (judetul Hunedoara).

In anul 1958, inainte de Craciun, a fost arestata in urma unui denunt, dar peste o luna a fost eliberata, caci informatiile pe care le-ar fi putut da Securitatii devenisera inutile (persoanele ajutate de ea cu zece ani inainte fusesera intre timp arestate si majoritatea iesisera deja din inchisoare).

Intre anii 1960-1979 a particdipat cu regularitate la expozitii de Arta Decorativa din tara si din strainatate, unde a expus: ceramica, textile, broderie, pictura pe lemn si sticla, colaje, postere. In anul 1961 a obtinut unj premiu pentru Ceramica la Praga. Intre anii 1970 si 1978 a avut sase expozitii personale: in 1970 la Bucuresti si Londra; 1971 la Paris si Munchen; 1978 la Bucuresti.

Incepand din anul 1963, a realizat costume si Decoruri de Film si de Teatru. In anul 1964 a colaborat la scurt-metrajul "Policitica si Delicatese" dupa I. L. Caragiale si a obtinut premiul de Plastica de Film la Oberhausen, Austria. In anul 1967 a realizatcostume pentru Tom Sawyer dupa Mark Twain, scurt-metraj produs cde Studiourile Buftea, in colaborare cu Franco-London Film. In anul 1976 a realizat Costumele pentur "Aurul disparut al Incasilor" dupa Jack London, serial produs de Telemunchen. In anmul 1978 a realizat Costumele pentru "Unchiul Vanea" de A. P Cehov, piesa jucata la Teatrul Mic din Bucuresti si a obtinut un premiu la Novisad, Iugoslavia.

Intre anii 1967 si 1975 a fost director Artistic la Intreprinderea Decorativa din Bucuresti., La sfirsitul anului 1978 a plecat definitiv din tara. Vreme de un an a lucrat in Europa. In anul 1979 a avut expozitii personale la Londra si Geneva. In anul 1980 s-a stabilit in SUA, la Los Angeles unde si-a continuat activitatea de artist plastic.

Intre anii 1984 si 1988 a avut expozitii personale in Hollywood. In anii 1984, 1985 si 1986 a obtinut premiul Intii la Concursul Anual de Palarii "Marylin Clark's Easter Parade". In anul 1988 a realizat Costumele pentru Cenetarul Eugene O'Neil, sarbatorit la Teatrul "Gene Dynarski" din Hollywood. In anul 1989 a realizat costumele pentru piesa "Scaunele" de Eugen Ionescu, jucata la "Friends and Artists Theater" din Hollywood.

Si-a scris memoriile in cartea "... asa s-au intimplat, asa le-am insemnat... tie care le citesti..."

S-a stins din viata la 29 iulie 2000 la Newport Beach, California.

Rugati-va pentru sufletul ei. Supravietuieste prin nepoatele ei Raluca si Ioana.

Fie-i memoria binecuvantata din neam in neam!

Archimandrit Nikodim Bibart si parohia
"Inaltarea Sfintei Cruci" din Hollywood California.

 

Ioana Sturdza

   
 
   
     

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites