Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

CAND SA VENIM LA BISERICA?

Bun si folositor este sa fii de fata la intreaga Liturghie (porunca 1-a a bisericii).
Sarguieste-te, deci, sa fii de vreme in biserica, inainte de inceperea Sfintei Liturghii.
O data ce ai ajuns in biserica, ramai pana la sfarsit, caci numai asa te vei bucura pe deplin de toate roadele dumnezeiesti slujbe.
Cei ce nu vin la timp si pleaca din biserica inainte de sfarsitul slujbei, pe de o alta parte nu folosesc nimic din comoara de daruri a Liturghiei, iar pe de alta parte tulbura linistea celorlalti, precum si ordinea si buna randuiala care trebuie sa domneasca in biserica, in Sfintele Slujbe. Pe buna dreptate Sfantul ioan Gura de Aur, aseamana pe unii ca acestia cu Iuda vanzatorul, care, pentru a-si indeplini gandul ticalos al tradarii, a parasit Domnul inainte de sfarsitul Cinei celei de taina.
De aceea, cei ce paraseau sfantul locas inainte de sfarsitul Litughiei, erau pedepsiti in vechime cu cea mai mare pedeapsa: afurisania sau excomunicarea, adica indepartarea din randul crestinilor (vezi: canonul 9 al sfintilor Apostoli si canonul 2 al sinodului din Antiohia).
Despre Impartasanie:
Sfanta Impartasanie este Taina prin care crestinul se impartaseste cu inswusi Trupul si Sangele Domnului, care pastreaza numai pentru ochii nostri trupesti chipul de paine si vin.
Sfinta Impartasanie a fost asezata de Mantuitorul la Cina cea de Taina, cand a luat painea, S-a rugat si a binecuvantat-o zicand: “Luati, mancati, acesta este trupul Meu.”
Apoi a luat paharul, a multumit, l-a binecuvantat zicand: “Beti dintru acesta toti, acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” (Matei XXVI; 26-28). Apoi a adaugat: “Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea” (Luca XXII; 19). Fiecare crestin trebuie sa se impartaseasca cat mai des, bineinteles pregatindu-se din vreme pentru aceasta (I Cor. XI; 28-29). Pregatirea pentru impartasire este trupeasca si sufleteasca. Ea consta din:
- spovedanie (marturisirea pacatelor), fara de care nimeni nu se poate impartasi
- impacarea cu toti. Sa nu fii certat si sa nu ai nimic impotriva cuiva
- infranarea de la orice pofta (impreunarea trupeasca) cel putin cu cateva zile inaine si abtinerea de la mancare si bautura in ziua impratasirii
- citirea pravilei pentru impartasire, adica a rugaciunilor pregatitoare pentru impartasirea cu vrednicie, pe care uneori le citeste preotul in numele credinciosilor, in biserica, inainte de impartasire
Credinciosii se impartasesc afara din Altar, dupa ce se impartasesc sfintii liturghisitori, anume atunci cand rasuna chemarea: “Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati”. La vremea cuvenita, fiecare credincios se apropie cu cuviinta si cu evlavie, in liniste si cu buna randuiala, tinand in mana cate o lumanrea aprinsa, in semn de bucurie si cinsteste pentru stapanul Hristos al Carui Sfant Trup si Sange il vor primi in casa trupului si a sufletului lor.
Inainte de a-i impartasi, preotul citeste, in numele lor si in auzut tuturor, ruggaciunile pe care pe zic si sfintii slujitori la altar in timpul impartasirii lor: “Cred, Doamne, si marturisesc...”, “Cinei tale celei de Taina...” si “Nu spre judecata so spre osanda...” Bun si frumos este obiceiul vechi ca inainte de impartasire, fiecare sa-si ceara iertare de la toti cei din biserica. in timpul cand se impartasesc credinciosii, la strana se canta chinonicul, adica imnul impartasirii: “Trupul lui
Hristos primiti...” sau “Cinei celei de taina...” Dupa impartasire fiecare isi sterge buzele cu stergarul din mana preotului, saruta Sfantul Potir, ca pe insasi coasta lui Hristos, din care a curs sange si apa, si se inchia multumind lui Dumnezeu. Apoi, se primeste anafora, al Paste artos sau “Pastele mic”. Cel ce a primit Sfanta Impartasanie se cuvine ca nici un cuvant de ocara, de blestem sau orice vorbire desarta sa spurce gura sa.

 

Invierea

 
   
       
   

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites