Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

SFANTA SI MAREA DUMINICA A PASTILOR

Numim sarbatoarea de Pasti, dupa cuvantul care in vechiul grai evreiesc inseamna trecere; fiindca aceasta este ziua in care Dumnezeu a adus, la inceput, lumea din nefiinta in fiinta. In aceasta zi Dumnezeu a scos poporul israelitean din robia Faraonului si l-a trecut prin Marea Rosie si tot in aceasta zi, S-a pogorat din ceruri si S-a salasuit in pantecele Fecioarei. Iar acum, scotand neamul omenesc din iad l-a suit la ceruri si l-a adus iarasi la vechea vrednicie a nemuririi.
Pogorandu-Se la iad Domnul, nu a inviat pe toti cati erau acolo, ci n umai pe cei care au voit sa creada in El; sufletele sfintilor, tinute cu sila in iad, le-a eliberat si a daruit celor credinciosi posibilitatea sa se urce la ceruri.
Pentru aceasta, bucurandu-se peste fire, serbam cu stralucire, Invierea, inchipuind bucuria cu care s-a imbogatit firea noastra prin mila lui Dumnezeu. De asemenea, dandu-ne unul altuia obisnuita sarutare de inviere, praznuim si spargerea vrajbei, aratand prin aceasta unirea noastra cu Dumnezeu si cu ingerii Sai.
Iar invierea Domnului, asa s-a petrecut: La miezul noptii de cand strajerii pazeau mormantul, pamantul s-a cutremurat si un inger s-a pogorat si a rasturnat piatra de pe mormant. Ostasii vazand aceasta, s-au speriat si au fugit; dupa aceea au venit femeile la mormant, sambata dupamiezul noptii, aproape de revarsatul zorilor.
Invierea a cunoscut-o mai intai Maica lui Dumnezeu, care, dupa cum spunea Evanghelia de la Matei, sedea la mormant impreuna cu Maria Magdalena si a vazut pe ingerul ce sta pe piatra mormantului, care au vestit Invierea Domnului si au grait: “A inviat, nu este aici, iata locul unde L-au pus de Dansul.” Ea auzind acesea, a alergat la ucenicii cei mai inflacarati, la Petru si la Ioan si le-a vestit Invierea. Apoi, intorcandu-se ea cu cealalta Marie la mormant, le-a intampinat pe ele Hristos, zicandu-le; “Bucurati-va!”
Era drept ca semintia femeiasca sa auda, mai intai, bucuria, ca ceea ce a auzit mai intai: “intru dureri sa nasca fii”. Ele fiind biruite de dragoste, s-au apropiat si s-au atins de preacuratele Lui picioare. Apostolii au venit la groapa, Petru numai pelcandu-se asupra mormantului, s-a intors, iar Ioan a intrat inauntru si a pipait giulgiu si mahrama capului (Luca 24:12, 20:3-8).
Magdalena, spre a incredinta mai mult de cele ce vazuse, a venit din nou la mormant cu celelalte femei, cam pe la revarsatul zorilor si au stat afara si plangeau. Dar uitandu-se in mormant a vazut doi ingeri stralucind de lumina, care I-a grait: “... Femeie de ce plangi? Pe cine cauti? Pe Iisus Nazariteanul cauti? Pe cel rastingnit? S-a sculat, nu este aici...”
Si indata ingerii s-au ridicat cuprinsi de teama, vazand pe Domnul, Magdalena intorcandu-se inapoi a vazut pe Hristos si parandu-i-se ca El este gradinarul (ca mormantul era in gradina) i-a zis: “Doamne, daca tu L-ai luat pe El, spune unde L-ai pus; si eu Il voi lua pe Dansul”, si intorcandu-se ea din nou catre ingeri, Mantuitorul a grait Magdalenei: ”Marie!”; iar ea cunoscand dulcele glas al lui Hristos, voia sa se atinga de El. Dar El a zis: “... Nu te atinge de Mine, ca inca nu M-am suit la Tatal Meu; precum socotesti tie ti se pare ca eu sint inca om; ci mergi la fratii Mei si spune-le, cele ce ai vazut si auzit...”; si Magdalena a facut asa.
Luminandu-se de ziua, ea a venit iarasi la mormant cu celelalte; iar cele ce erau cu Ioana si cu Salomeea au venit la rasaritul soarelui si femeile au venit la mormant adesea si intre ele era si nascatoarea de Dumnezeu. Ea este aceea pe care Evanghelia o numeste Maria lui Iosie; Iosie era fiul lui iosif. nu se stie insa ora cand a inviat Hristos.
Unii zic ca la cantarea cea dintai a cocosilor; altii cand s-a intamplat cutremurul, etc. Deci asa petrecandu-se faptele, unii din cei ce pazeau mormantul au venit si au spus arhierilor cele intamplate; iar acestia mituindu-se cu bani, i-a indemnat sa spuna ca ucenicii lui Hristos au venit in timpul noptii si L-au furat.
In seara acelei zile ucenicii fiind adunati laolalta de frica iudeilor, si usile fiind incuiate, a intrat Iisus la dansii, ca era cu trup nestricacios, si ca de obicei le-a vestit lor: “Pace voua!”
Ei, vazandu-L, s-au bucurat peste masura de mult si au primit prin suflare, lucrarea desavarsita a Prea Sfantului Duh.
In ce priveste, invierea Domnului in a treia zi de la inmormantare, asa sa stiti: Joi seara si Vineri ziua, fac o zi (asa socoteau evreii intinderea unei zile); apoiVineri noaptea si Sambata intreaga, fac alta zi; - iata deci a doua zi.
Alta zi o face noaptea de Sambata si o parte din ziua de Duminica (fiindca dupa o parte a inceputului se intelege intregul), deci alta intindere de zi. Iata dar si ziua a treia. Sau astfel: Hristos s-a rastignit Vineri la ceasul al treilea, de la ceasul al saselea si pana la ceasul a noualea s-a facut intuneric, aceea intelegeti-o o noapte; dacei iata o intindere de o zi de la ceasul al treilea pana la al noualea. Apoi, dupa intun eric iata ziua si noaptea de Vineri. in sfirsit Ziua Sambetei si noaptea ei fac, iata,a treia intindere de zi, ca Mantuitorul deci a fagaduit sa ne faca bine in trrei zile, totusi binefacerea a plinit-o El intr-un rastimp mai scurt.

A Carui Slava si putere este in vecii vecilor.

AMIN

 

Invierea

 
   
       
   

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites