Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

GANDURI LA SARBATOAREA CRACIUNULUI

Sa mergem pana la Bethleem si sa vedem ce ni s-a spus si ce ne-a facut cunoscut Domnul" (Luca 2; 15)

Hristos Domnul vrea sa ne mantuiasca din robia isititorului. El vrea sa ne scape de pierzare cu orice pret, dar El nu vrea sa ne mantuiasca fara participarea noastra, fara osteneala noastra. El nu vrea sa ne intalneasca doar din cand in cand, nu se multumeste intalnindu-ne doar la sarbatori in biserici El vrea mai mult, El voieste sa locuiasca la noi, in inimile noastre. El vrea sa intre in casa noastra si sa vietuiasca in viata noastra, El vrea sa se oglindeasca in purtarea noastra de fiecare zi care sa fie asemnanatoare cu a Lui.

In lumea mare, in univeres (macrocosm) Hristos Domnul s-a nascut trupeste o singura data. In lumea mica, care este omul (microcosm), El isi innoieste fara incetare nasterea sa, Duhovniceste.

Neobosit sta si bate la usa iniimilor noastre si cere intrare (Apoc. 3,20). Cine ii aude glasul, cine ii deschide si il primeste si-a asigurat mantuirea si fericirea cea vesnica. Cind auzim de necazul Dreptului Iosif si al Sfintei Fecioare Maria care nu gaseau niciunde adapost in casele oamenilor, ne gandim si credem ca noi nu ne-am fi purtat la fel. Credem ca de-am fi locuit atunci in Bethleem, i-am fi primit in casa noastra. Ne imaginam ca am fi rabdat orice fel de stramtorare numai sa-i putem adaposti pe acei straini alesi si binecuvantati de Dumnezeu.

Insa, ocazia de a fi placuti lui Dumnezeu avem si astazi, sa nu regretam ca noi n-am trait in timpurile acelea. Si astazi Dumnezeu cere adapost: "Fiule, da-mi inima ta" (Proverbe 23, 26). La fel Domnul Hristos zice: "Daca ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu si Tatal Meu il va iubi. Noi vom veni la El si salas la El vom face" (Ioan 14, 23). Se va implini fagaduinta ingerului care va aduce poporului vestea nasterii Domnului: "Aduc o veste buna care va fi o mare bucurie pentru tot poporul" (Luca 2, 10). Dupa ce cu smerenie Fecioara Maria a acceptat sa nasca pe Fiul Celui Prea Inaltul, ea s-a umplut de nespusa bucurie. "Si Maria a zis: Mareste suflete al meu pe Domnul si se bucura Duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu" (Luca 1, 47). Dulcea bucurie a inimii unde se naste Fiul Celui Prea Inalt, Duhovniceste, nu poate fi asemanata cu nici o alta bucurie de pe pamant.
Nasterea in Bethleem a Domnului Hristos, a fost asteptata si dorita timp indelungat. Venirea cu trup a Mantuitorului a fost pregatita de profeti cu multi ani inainte. Nasterea in inikma noastra a Domnului Iisus cere si ea o pregatire temeinica. Proorocul Isaia nu s-a adresat numai contemporanilor sai, ci ni se adreseaza si noua cand scrie: "Pregatiti in pustie calea Domnului (ceea ce inseamna pregatiti calea lui Mesia care va sa vina) drepte faceti cararile Lui (ceea ce inseamna indretpati-va purtarea, fi-ti deschisi la inima si sinceri la vorba), orice vale sa fie inaltata (adica sa piara neincredea si descurajarea de la unii), orice munte si orice deal sa fie plecate (ceea ce inseamna sa piara din inimile unora mandria si ingamfarea), coastele sa se prefaca in campii (adica mania si nesimtirea oamenilor grei la inima sa dispara si sa dea loc blandetii si bunavointei), si stramtorile sa se prefaca in valcele (ceea ce inseamna apucaturile egoiste, lacome si viclene sa fie inlocuite cu darnicia si cu cinstea). Atunci se va arata Slava Domnului si orice faptura va vedea mantuirea lui Dumnezeu (Isaia 40:3-5).

Daca Domnul Nostru Iisus Hristos nu se va naste cu adevarat in noi, vom ramane nemantuiti. Iar ca sa se poata apropia El de noi, trebuie sa inlaturam piedicile din calea Lui, care sunt pacatelel noastre si sa ne primenim duhovniceste. Va trebui sa-L invitam [prin rugaciune evlavioasa si staruitoare ca sa se nasca si in ieslea inimilor noastre. Avandu-l pe Hristos Domnul Pacii in inimile noastre El ne va darui prin har si prin Duhul Sfant din belsug: pace inimle noastre, pace cu Dumnezeu, pace cu aproapele noastru, pace cu noi insine si cu constiinta noastra.

De la nasterea Domnului Hristos noi am alfat ca "Dumnezeu este iubire". Sa deschidem larg portile sufletului sa intre Hristos Domnul. Craciunul ne invita sa meditam la taina mantuirii noastre, sa fim impreuna lucratori cu Dumnezeu la implinirea pacii, dreptatii si bunei intelegeri intre oameni.

Sa petrecem sarbatorile Nasterii Domnului, Anului Nou si Bobotezei crestineste si sa aducem in dar Prunului inimia noastra plina de roata credintei si a iubirii fata de Dumnezeu si de aproapele.

Sarbatori Fericite,
Parintele Arhimandrit Nicodim

 

 
   
       
   

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites