Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Crucii
 
  Elevation of the Holy Cross - Biserica  
Elevation of the Holy Cross - Biserica Inaltarea Sfintei Cruci
Scurt Istoric
Slujbe Religioase
Vietile Sfintilor
Vizite Arhieresti
In Memoriam
Cununii
Botezuri
Inmormintari
Elevation of the Holy Cross
Rugaciuni Folositoare
Buletin
Donatii
Conlinzi de Craciun
Album Foto
Video
Contact
   

"TREI CRAI DE LA RASARIT
CU STEAUA AU CALATORIT"

"Unde este imparatul de curând nascut al iudelilor?
Fiindca am vazut steaua Lui la Rasarit si am venit sa ne inchinam Lui"

(Matei 2,2)

Evanghelia rânduita sa se citeasca la Sfânta Liturghie in ziua intâia de Craciun istoriseste calatoria magilor de la Rasarit pâna la Betllemul Iudeii.
Intrebarea de mai sus este intrebarea lor la sosirea in Ierusalim. Pastorii cei cu inima dreapta au reprezentat lânga ieslea din Betleemul Iudeii pe poporul ales al evreilor. Magii cei intelepti, cu inima curata, au fost chemati sa reprezinte lânga leaganul lui Mesia celelalte neamuri, straine de legea si traditiile religioase ale lui Israel.
In persoana Magilor, "neamurile" au fost invitate la lumina credintei, au fost invitate sa devina mostenirea fagaduita de Parintele Ceresc, Fiul Sau, când I-a zis: "…Cere de la Mine si iti voi da neamurile de mostenire…" (Psalm 2,7)
Pastorilor iudei, Dumnezeu le trimite un inger, fiindca poporul ales era obisnuit cu mesagerii ceresti.
Magilor care cercetau mersul stelelor, le arata o stea minunata, steaua fiind simbolul iluminarii launtrice, care lumineaza sufletele, indemnându-le la mântuire.
Noi crestinii de astazi - botezati in Numele Sfintei Treimi, avem bucuria sa apartinem Bisericii Crestine, a carei pârga duhovniceascaa au fost Magii de la Rasarit, care ne-au reprezentat la ieslea din Betleem, cei care au vazut steaua si au cunoscut ca Pruncul cel nascut in pestera este Dumnezeu Izbavitor.
Puterea pilduitoare a Magilor ne arata insusirile ce trebuie sa le aibe si credinta noastra. Ea trebuie sa fie grabnica si statornica.
Indiferent de tara lor de bastina (dupa unii Persia, dupa altii Caldeia, Arabia sau India) - Magii faceau parte dintr-o casta preoteasca si se indeletniceau cu studiul stelelor. Intr-o zi li se arata o stea minunata. Stralucirea ei deosebita le izbeste privirea, le trezeste atentia, iar harul le lumineaza si le incalzeste sufletele. Acest har iI face sa priceapa ca ivirea stelei anunta nasterea unui om puternic si ales, care trebuie sa fie un trimis al Cerului, un mare imparat si un binefacator al celor ce vietuiesc pe pamânt. Harul cel launtriciii indeamna sa porneasca in cautarea Lui, spre a-L cunoaste si a se inchina Lui.
Acestei indemnari tainice Magii iI dau ascultare grabnica. Credinciosia lor este vredinca de lauda. Credinta lor vie iI indeamna sa-si paraseasca familia, palatele si tara lor. Desi se presupune ca Magii fiind persoane instarite, cu functii de mare raspundere in tara lor, cu multe obligaatii, totusi acestea nu-I impiedica sa se desparta de ele, sa porneasa la drum indelungat, intr-un sezon neprielnic.
Ei nu se impotrivesc, nu se gândesc sa mai amâne: "… Noi am vazut steaua Lui la Rasarit si am venit…", adica au pornit indata ce li s-a aratat steaua luminoasa.
Iata cum ei pot deveni modele de urmat, dându-ne pilda buna de urmat, când este vorba de chemarea nostra la credinta, când este vorba de chemarea noastra la desavârsire sau la sfintenie. Tinta chemarii noastre este destinata sa ne calauzeasca, ca si pe Magi, catre Iisus.
Daca ascultam chemarea divina cu credinciosie, daca alergam staruitor la implinirea ei, vom ajunge la Hristos, Cel care este scaparea noastra. Parintele Ceresc o cheama pe Maria Magdalena, o pacatoasa faimoasa, la picioarele lui Iisus. Si iata ca Magdalena, urmând cu credinta raza dumnezeiasca a stelei care lucea in sufletul ei pacatos, intra in vazul tuturor intr-o sala de ospat unde iI dovedeste Mântuitorului Hristos, credinta, cainta si dragostea ei.
Magndalena s-a luat dupa steaua din inima ei si steaua a adus-o la Mântuitorul, care I-a zis: "… Pacatele iti sunt iertate… credinta te-a mântuit, mergi in pace…" (Luca 7;48-50).
Vietle sfintilor si experineta noastra personala ne arata ca exista adeseori clipe hotarâtoare de care atârna valoarea vietii launtrice si uneori vesnicia noastra fericita sau nfericita.
Irod a intrebat pe Magi, despre "vremea stelei" care s-a aratat… Vremea stelei este vremea harului, care ne solicita tainic. Cine nu-l urmeaza sau il urmeaza cu intârziere sau cu sila, este ca o floare care si-a pirdut fragezimea si intâiul ei parfum.
Magii ne sunt o pilda stralucitoare de ascultare fata de harul dumnezeiesc. Pâna in apropierea Ierusalimului Magii au calatori calauziti de steaua ce li s-a aratat la Rasarit.
Sfânta Evanghelie din ziua Sfânta a Craciunului, ne mai dezvaluie ca indata dupa iesirea lor din orasul imparatesc, steaua a aparut din nou si "…mergea inaintea lor, pâna ce a venit si a stat deasupra unde era Pruncul… " (Matei 2,9). Prin ascunderea "vremelnica" a stelei, deasupra cetatii Ierusalimului, intelegem misiunea Magilor de a vesti celor din Ierusalim, lui Irod, arhiereilor si carturarilor… ca a sosit "plinirea vremii" pentru nasterea lui Mesia.
Intrebarea Magilor si marturisirea lor, ca li s-a aratat o stea minunata - steaua lui Mesia - a fost pentru iudei o bunavestire, o ocazie de a-l cunoaste pe Mesia, un har de mare pret, pe care l-au zadarnicit, l-ai nesocotit. Nici unul din locuitorii Ierusalimului nu I-a insotit pe Magi in drumul lor catre Betleemul Iudeii. Locul nasterii Mântuitorului l-au cunoscut si l-au impartasit Magilor. Vremea nasterii au aflat-o de la acestia.
Totusi nu s-au hotarât sa se urneasca din loc, sa foloseasca prilejul binecuvântat, oferit de mila lui Dumnezeu.
Sarbatorin cu bucurie venirea pe pamânt a Fiului Dumnezeiesc in pestera Betleemului, bucuria noastra este mare pentru ca mare este si harul de care ne invrednicim.
Pentru noi cei muritori, cei patimasi, cei ce gresim, ne viziteaza din dragoste curata Cel Nemuritor, Cel Nepatimas, Cel Fara de Greseala, ne cauta sa ne vindece, ca sa ne infrateasca cu El, ca sa devenim copii adoptivi ai Tatalui Sau si mostenitori ai vietii netrecatoare. (Ioan 1,12) Sa raspundem chemarii harului cu credinciosie si sa alergam la implinirea lui, sa urmam lumina stelei din inima noastra, care ne va descoperi pe Mântuitorul sufletelor noastre, apoi sa ne inchinam Lui, aducându-I in dar inima noastra sincera si curata.
Sa serbam Nasterea Lui cu bucurie, crestineste, alaturi de cei dragi ai nostri, impartasindu-ne cu darurile sale minunate, aduse noua odata cu nasterea Sa din Sfânta Fecioara Maria in Betleemul Iudeii.

Va dorim cu sinceritate
"Sarbatori Fericite! si La multi ani!"

Parintele Arhimandrit Nikodim

 

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci

 
   
     
     

L. A. Digital Studio
WEBSITE BY LADIGITALSTUDIO.COM
L. A. Digital Studio.com, Web Design, Internet Solutions, Los Angeles, LADS, Web Sites