


SFANTUL APOSTOL ANDREI, CEL INTII CHEMAT
(30 noiembrie)
Intre cei 12 apostoli alesi de Domnul nostru Iisus Hristos sa fie “pescari de oameni”, un loc deosebit il ocupa Sf. Andrei, fratele lui Simon Petru; el a fost chemat mai inainte de ceilalti; de asemenea, el a mijlocit intilnirea dintre fratele sau si Mesia, precum si intilnirea unui grup de straini cu Iisus (Ioan: 12,20).
Andrei, Simon si tatal lor Iona se ocupau cu pescuitul si locuiau pe malul lacului Ghenizaret, in orasul Capernaum, unde se staibilisera venind din Betsaida. Cind s-a raspindit vestea ca pe malul Iordanului a aparut un profet (Sf. Ioan Botezatorul) care predica si boteza cerind tutror schimbarea vietii, Andrei i-a lasat pe ai sai si a coborit pe firul apei dornic sa afle daca nu cumva au inceput a se implini spusele prorocilor de demult. Aici a intilnit pe Ioan, fiul lui Zevedeu, un alt pescar mai tinar decit el si necasatorit. Amindoi si-au propus sa ramina mai multa vreme aproape de profetul tinar si inflacarat. Intr-una din zile, spre uimirea lor, Sf. Ioan Botezatorul le-a tras atentia asupra unui strain ce se apropia de dinsii si le-a spus: “Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul Lumii” (Ioan 1,29). Minati de un indemn tainic, cei doi prieteni au pornit pe urmele strainului si l-au rugat sa le arate locuinta lui, ca sa stie unde sa-l gaseasca alta data. Dar Iisus i-a retinut toata dupa-amiaza, stind de vorba pina seara tirziu. Andrei si Ioan s-au atasat din toata inima de Iisus, au inteles ca El este cel vestit de toate Cartile Sfinte si au inceput sa impartaseasca bucuria lor cu cei pe care intilneau.
Primul om pe care l-a intilnit Andrei a fost fratele sau Simon, si l-a convins ca intr-adevar Mesia se afla printre oameni. Simon are meritul de a fi crezut cel dintii marturiei unui om despre Mesia; poate ca aceasta credinta l-a indemnat pe Iisus sa-i schimbe numele din Simon in Petru (Piatra), pregatindu-l pentru misiunea ce avea sa-i incredinteze mai tirziu.
Andrei si Petru s-au reintors la activitatea loc de pescari, la familiile si viata lor obisnuita. Iisus insusi, dupa inteminitarea si decapitarea Sf. Ioan Botezatorul a parasit Nazaterul si a venit in orasul Capernaum, probabil impreuna cu Sf. Feciara Maria, avind ocazia sa se intilneasca si sa vorbeasca de mai multe ori prietenilor sai de pe maul Iordanului pe care, in cele din urma i-a chemat sa i se alature: “Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni” (Matei 4, 19). Andrei si Simon au pornit cu dragoste si cu incredere pe drumul pe care ii va duce prin multe tari straine, sa imparta oamenilor “vestea cea buna“.
Despre Sf. Apostol Andrei se mai vorbeste de doua ori in Noul Testament, iar cind se enumera apostolii, el este amintit intotdeauna dupa fratele sau Petru.
Dupa inaltarea la cer a Domnului, Apostolul Andrei nu mai este amintit in Noul Testament. Istoricul Eusebiu (256-340) afirma ca Sf. Andrei si-a desfasurat activitatea apostolica in tinuturile din jurul Marii Negre, propovaduind si in Dacia Pontica, viitoare provincie romana Scythia Minor (Dobrogea de azi). El si-a sfirsit viata in Grecia, la Patras, unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X.
Ramasitele sale pamintesti s-au pastrat cu veneratie la Patras, apoi au fost transportate la Constantinopole, de unde au fost aduse la Amalfi, in Italia; in anul 1462 corpul Sf. Apostol Andrei a fost adus la Roma. Acum citiva ani, Papa Paul al VI-lea a dispus ca pretioasa relicva sa fie predata Bisericii Ortodoxe, avind in vedere a ca Sf. Andrei este patronul orasului Constantinopol si al Patriarhiei Ecumenice cu sediul in acest oras. Sarbatoarea Sf. Apostol Andrei se tine la 30 noiembrie de pe vremea Sf. Grigorie de Nazians (335-390).
Sf. Apostol Andrei este cel care a adus credinta crestina si in tara noastra, devenind si ocrotitorul Romaniei.
Pornind de la cuvintul grecesc andreios = care inseamna curajos, numele Andrei, Andreea exprima calitatea unui om energic, curajos, vrednic.
Sf. Apostol Andrei impreuna cu fratele sau Petru ne incurajeaza: “Fiti trezi si vegheati; caci potrivnicul vostru, Diavolul, umbla ragnind ca un leu si cauta pe cine sa inghita; caruia sa-i stati impotriva, raminind tari in credinta“. (I Petru: 5, 8-9)
Arhimandrit Nikodim Bibart