TROPARUL CRACIUNULUI

“Nasterea Ta, Hristoase Dumnezeul Nostru, rasarit-a lumina cunostintei; ca intru-dansa, cei ce slujeau stelelor de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui Dreptatii si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne Slava Tie!”
“Thy Nativity, O Christ our God, Hath shone forth tthe light of wisdom upon the world; for therein those who worship the stars have been taught by a star to worship Thee, the Sun of Righteousness, and to know Thee, the Dayspring from on high. O Lord, glory be to Thee!”

RUGACIUNEA CARE SE CITESTE IN FIECARE POST

Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamintului si a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta cea Veche si Noua, aceste zile de post la care ne-ai invrednicit a ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam:
Intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sirguinta, spre slava numelui Tau celui Sfint si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorirea patimilor si biruinta asupra pacatelor, ca impreuna cu Tine rastingunidu-ne si ingropindu-ne sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta, intru toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si Bunului si de Viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor Amin.

RUGACIUNEA CATRE DOMNUL IISUS HRISTOS

Doamne da-mi puterea sa primesc cu suflet linistit tot ce va aduce ziua de maine
Da-mi puterea sa ma las cu totul in voia Ta cea sfanta si in fiecare clipa stai in preajma mea si ma intareste.
Orice veste va aduce ziua de maine, buna sau rea, invata-ma sa o primesc cu inima impacata si cu credinta neclintita ca voia Ta sta deasupra tuturor.
Fie ca in tot ceea ce fac si in tot ceea ce spun, voia Ta sa-mi stapaneasca cugetul si simtirea; iar cand deasupra mea vor veni imprejurari neasteptate, ajuta-ma sa le implinesc dupa voia Ta.
Da-mi puterea sa lucrez cu tarie si intelepciune fara sa stanjenesc sau sa amarasc pe aproapele meu.
Ajuta-ma Doamne sa pot duce povara zilei de miine cu toate cite le va aduce ea.
Struneste-mi vointa si invata-ma sa ma rog, sa sper, sa cred, sa indur, sa iubesc si sa iert; iar cind ma rog, fie care Tu insumi sa fi Cel ce se roaga in mine, Amin

RUGACIUNEA CINSTITEI CRUCI

Sa invie Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui, si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dânsul. Sa piara cum piere fumul, cum se topeste ceara de fata locului, asa sa piara diavolii de la fata celor ce iubesc pe Dumnezeu si se insemneaza cu semnul Crucii si zic cu veselie: Bucura-te preacinstita si de viata facatoare Crucea Domnului, care alungi pe Diavoli cu puterea Celui ce S-a rastignit pe tine a Domnului nostri iisus Hristos si S-a pogorât la iad si a calcat puterea diavolului si te-a daruit noua pe tine, cinstita Crucea Sa spre alungarea pizmasului.
O, preacinstita si de viata facatoare a Domnului Cruce, ajuta-mi cu Sfânta Domana Fecioara, Nascatoarea de Dumnezeu, si cu toti sfintii in veci. Amin.

RUGACIUNEA DE DUMINICA

Ziua Duminicii imi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stapine, cu care ai zidit lumea si ai rascumparat pe om. Tie, deci, Iubitorule de oameni, Doamne, ma inchin si-Ti multumesc foarte, pentru Darurile cele mari ce ai facut si le faci tuturor fapturilor tale. Inima mi se bucura si se desfateaza cind stau si cuget, cum ca numai Tu Insuti esti Dumnezeu Atotsfant, Atotintelept, Atotputernic, necuprins, incit, nici o bunatate si nici o marire nu-Ti lipseste. Tu esti Unul Dumnezeu in Trei Fete: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevarat si Te marturisesc si Te maresc, Tie ma inchin si-Ti servesc pururea, cu toata inima si cu toata puterea. O, Parinte Sfinte, indura-Te de noi! O, binecuvintat Fiu al lui Dumnezeu, mintuieste-ne de iad! O, Duhul Sfinte, da-mi Darul si acoperamintul Tau!
Mult indurate Stapine, rogu-Te, sa uiti pacatele mele cele multe, dupa multimea indurarilor Tale. Multumesc din toata inima pentru bunatatile ce-mi trimiti in toate zilele mai virtos insa pentru rabdarea Ta cea mare ca nu m-ai pedepsit dupa multimea pacatelor mele, ci astepti cainta mea, ca un iertator Atotbun si indurat. Doamne, Iisuse Hristoase, da-mi Darul ca sa petrec bine si crestineste in aceasta saptamina si sa nu mai pacatuiesc Tie, nici nu cugetarea, nici cu cuvintaul si nici cu fapta, intru marirea si onoarea Invierii Tale cele de-a treia zi a venirii Duhului Tau celui Sfint asupra Apostolilor. Indeosebi ma rog pentru ajutorul Tau, prea bunule Stapin, ca sa ma cunosc pe mine, sa ma caiesc de pacatele mele si sa ma indreptez cu marturisirea; iar in ora mortii sa fiu aflat pregatit cuminecat si cu inima curata, si sa fiu aflat demn de Imapratia Ta cea Vesnica. Amin