Biserica ortodoxa Romana “Inaltarea Sfintei Cruci”

Biserica Ortodoxa Romana “Inaltarea Sfintei Cruci” din Hollywood, California, si-a inceput lucrarea ei mantuitoare, vineri 14 septembrie 2001.
90% din enoriasii bisericii noastre au fost membrii prohiei ortodoxe Sfantul Ioan Botezatorul din Los Angeles, parohie care se afla sub jurisdictia Episcopiei Bulgare (O.C.A.) – si sub omoforul I.P.S. Arhiepiscop Kyrill.
Duminica 2 septembrie 2001, Adunarea Generala, extraordinara, a parohiei Sfantului Ioan Botezatorul, condusa de I.P. Cuv. Parinte Arhimandrit Nikodim Bibart, a hotarat trecerea parohiei Sfantului Ioan Botezatorul sub jurisdictia Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, Arhiepiscopie care pastreaza legatura canonica cu Biserica Orotodoxa Romana.
Din prezenta a 118 membri ai bisericii, doar 23 au votat contra si prin urmare cu majoritate de voturi s-a aprobat trecerea sub jurisdictia Arhiepiscopiei romanesti.
Dupa inchiderea Adunarii Generale, membrii Consiliului Parohial au acaparat in mod abuziv cheia Bisericii pe care o avea parintele Arhimandrit Nikodim, manifestindu-si o atitudine de neinteles, dusmanoasa fata de neamul romanesc si fata de credinta noastra strabuna ortodoxa, neacceptind hotararea Adunarii Generale.
Consiliul Parohial al bisericii Sfantul Ioan Botezatorul format din: presedinte – Maria Magdalena Campeanu; membrii – Gabriela Niculescu (fosta preoteasa, recasatorita Scales), Elena Popescu, Marina Mirea, Martha Udrescu, Mihaela Trocan si Iuliu Costescu, au dovedit inca o data a fi fara respectul, smerenia si ascultarea crestinului ortodox, provocand dezordine in Biserica, in timpul Adunarii Generale.
Pastorul Bisericii episcopale “Our Saviour”, Rev. Donald Ashman, unde Biserica Sfantul Ioan Botezatorul isi desfasura activitatea ei, nu a mai acceptat folosirea bisericii lui, in cazul in care parohia va trece sub jurisdictia Arhiepiscopiei romanesti.
S-a gasit bunavointa si intelegere la biserica “Saint Thomas – Episcopal – Anglican”, cu adresa: 7501 Hollywood Blvd., Hollywood, CA 90046. Am fost primiti aici cu dragoste frateasca, punand bazele noii noastre comunitati cu numele sarbatoarei zilei: “Inaltarea Sfintei Cruci”, cand s-a oficiat si prima slujba religioasa.
Parintele Paroh, Inalt Prea Cuviosul Arhimandrit Nikodim (Bibart) si-a depus cererea de iesire de sub omoforul I.P.S. Arhiepiscop Kyrill, Episcopia Bulgara la data de 9 septembrie 2001. Cererea a fost aprobata cu data de 16 septembrie 2001.
La data de 27 septembrie 2001, I.P.S. Mitropolit Iosif “LOCUM TENENS” al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, a aprobat cererea de primire sub octrotirea ei a parintelui Arhimandrit Nikodim si a noii parohii formate.
La data de 22 septembrie 2001, I.P.S. Mitropolitul Theodosius al Bisericii Ortodoxe din America (O.C.A.) cu binecuvantarea si acordul I.P.S. Arhiepiscop Kyrill a aprobat transferul parintelui Arhimandrit Nikodim la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din America si Canada.
Intre timp s-au trimis actele necesare pentru incorporarea noii parohii la Sacramento, California, iar la data de 2 noiembrie 2001, Secretarul de Stat, Bill Jones, a semnat incorporarea bisericii noastre ca o noua organizatie religioasa “non-profit” in California.
Motivul aratat in cererea de incorporare a fost dorinta noastra a credinciosilor ortodocsi romani din zona Hollywood, sa fim parte din Biserica noastra romanesca, sa nu mai apartinem de o Biserica cu traditie si cultura slava, straina de neamul si cultura poporului din care noi ne tragem.
Duminica 15 septembrie 2002, cu prilejul binecuvantat al hramului bisericii noastre s-a sarbatorit si primul an de la formarea parohiei.
Dupa mai bine de 8 ani de stradanii, cu voia lui Dumnezeu, dupa smerite rugaciuni de cerere, dupa multe lacrimi si incercari, parohia noastra cu binecuvintarea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Nicolae a reusit sa-si cumpere un lacas propriu de inchinare la adresa 2442 N. Euclid Ave., Upland, CA 91784.
Prima Sfinta Lliturghie urmata de slujba Aghiasmei mici pentru binecuvintarea locasului nou a avut loc in Duminica Floriilor, 28 martie 2010.
Biserica noastra a crescut numeric si se straduieste sa-si implineasca misiunea ei religios-morala, de a conduce credinciosii nostrii, romani, stabiliti in aceasta parte a lumii, dupa invatatura si traditia noastra strabuna ortodoxa, pe calea mantuirii spre Imparatia lui Dumnezeu.
Multumim lui Dumnezeu Celui in Treime Prea Slavit, care ne-a ajutat sa revenim “acasa”, sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Romane, apoi enoriasilor si sustinatorilor parohiei noastre pentru credinta, dragostea, rabdarea in devotiune, pentur misiunea jertfelnica a bisericii iar acum ne rugam ca rasplata fiecaruia sa fie Imparatia lui Dumnezeu.